Surströmmingspremiär!

Torsdagen den 20 augusti var det återigen surströmmingspremiär.
Men en av Sveriges äldsta traditioner är på väg att dö ut.
– Det var för drygt fem år sedan vi verkligen såg en minskad försäljning. Det är en generationsfråga, säger Veronica Apelqvist, vd BD fisk.

Surströmmingen var till en början billig vardagsmat i bondesamhället. Fiskens fermentering (jäsning) var en metod man tillämpade för att bevara fisken och säkerställa familjens matförråd. Man vet att surströmmingen fanns i Sverige under åtminstone 1500-talet, då man hittat tecken på att det bedrevs handel med surströmming. Det var under 1800-talet som surströmmingen började ta fäste som en svensk festtradition. Det var då den började röra sig genom samhällets sociala skikt och den tidigare fattigmansmaten blev festmat.
– Vi måste få den yngre generationen att se helheten. Det är inte bara lukt och smak. Det är ett tillfälle att samla nära och kära. Skratta och ha kul. Det är vad en surströmmingsfest är, säger Veronica Apelqvist.

‹ Tillbaka till nyheter