Råvaror från Nordnorge och Bottenviken.

Surströmming

BD Fisk har en lång tradition av att tillverka surströmming. Produktionen sker så att strömmingen är klar att äta till premiären den tredje torsdagen i augusti. De riktiga entusiasterna sägs med bestämdhet kunna säga var strömmingen är jäst och njuter den ren som ett årgångsvin. Andra föredrar den färdigfiléad med klassiska tillbehör som potatis, tomat, lök och gräddfil.

Ursprung

Själva processen med att syra livsmedel är uråldrig och en utmärkt metod för att bevara näringen i en råvara.

Beredning

Efter att den färska strömmingen rensats läggs den på tunna i en kraftig saltlake. Det slutna kärlet i kombination med värme startar snabbt en mjölksyrajäsning. Efter 2-3 månader avbryts processen och strömmingen förpackas i konservburkar. Produkter kyls därefter ned till ca +4ºC för att bromsa upp mogningsprocessen.

Surströmming tillverkas framför allt längs Norrlandskusten och Höga kusten, men säljs och avnjuts i hela landet.

Surströmmingen är en delikatess med säregen smak och lukt. Ofta äts surströmmingen med tillbehören mandelpotatis, lök, tomat och gräddfil.